TATJANA VUKOBRATOVIĆ SPASOJEVIĆ

Tatjana Vukobratović Spasojević (1973.) rođena je u Otočcu na obali rijeke Gacke. Zbog ratnih događanja ujesen 1991. seli iz Zagreba u Beograd gdje dovršava srednju školu, a potom i Pravni fakultet. Po zanimanju je pravnica, udata je i majka trinaestogodišnje Sare.

Cijeli dosadašnji osobni i profesionalni put posvetila je borbi za ljudska prava i zaštitu najugroženijih skupina: djece, žena i izbjeglica. Nakon studija radna iskustva stjecala je u odvjetničkom uredu i u nevladinim organizacijama koje su se bavile zaštitom ljudskih prava. Prvi projekti na kojima je radila bili su posvećeni zaštiti od nasilja u obitelji, prije svega zaštiti žena i djece. Ubrzo nakon toga, kao mlada pravnica sa hrvatskim državljanstvom, dobija priliku započeti rad na važnim projektima pomoći pri povratku izbjeglica i prognanika u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Vukobratović Spasojević bila je dugogodišnja voditeljica Pravnog odjela SNV-a u Zagrebu, a danas radi na istim pitanjima kao zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U Europskom parlamentu zalagat će se da se čuje glas najslabijih, najugroženijih i da se čuje glas svih manjina: zastupat ću povezivanje u regiji, brži i zajednički ulazak u Europsku uniju onih republika bivše Jugoslavije koje su na tom putu. Zalagat ću se za daljnje saniranje posljedica rata kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu, poručuje Tatjana Vukobratović Spasojević.