Pupovac: Porazno je da ćirilica nema pravo građanstva u Hrvatskoj

Naši plakati su protiv straha, a za slobodu, naši plakati su protiv mržnje, a za oslobađanje, poručio je predsjednik SDSS-a nakon što su u nekoliko hrvatskih gradova uništeni predizborni plakati te stranke.

Zbog većeg broja uništenih i oštećenih predizbornih plakata sa sloganom ‘Znate li kako je bit Srbin u Hrvatskoj’, kandidati Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) za evropske izbore održali su konferenciju za medije.

– Želimo poslati poruke ohrabrenja jer poruke koje čujemo produbljuju strah i mržnju. Svima želimo reći: naši plakati su protiv straha, a za slobodu, naši plakati su protiv mržnje, a za oslobađanje – rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, i naglasio da je porazna činjenica da ćirilica kao slavensko pismo ne može imati pravo građanstva u Hrvatskoj.

Podsjetio je na riječi pjesnika Dragutina Tadijanovića izrečene krajem 1990-ih, nakon što je netko skinuo ime kipara Vojina Bakića s njegove skulpture u centru grada.

– ‘Nekom je to ime smetalo pa ga je skinuo, ali nikom ne smeta što je to ime nekom moglo smetati’, rekao je bard hrvatskog pjesništva – istaknuo je Pupovac.

– Neki kažu da je korištenje plakata i ćirilice izvrsna medijska domišljotina. Jeste ako je u pitanju sloboda. Neki kažu da danas u 2019. trebamo paliti traktore, ali ne plašite se, riječ je o crnim kukavicama – rekao je nositelj liste SDSS-a i naglasio da treba proširiti prostor za ljude koji u nekim sredinama ne mogu reći što su niti se izjašnjavati za ono za što se zalažu.

Na novinarsko pitanje odgovorio je da SDSS neće zvati policiju i podsjećati ih što je njihov posao.

– Dosta je da stvari iz politike prelaze u sferu policije, a vodeći ljudi zemlje trebali bi da kažu što ima pravo građanstva. Ako treba dopunit ćemo kampanju i s traktorima, ali nećemo ih okrenuti tamo gdje nas šalju, nego ćemo ići u Brisel. Neki, umjesto da se srame što je narod traktorima otišao u egzodus, bi i preostali dio srpskog naroda tjerali na traktore – poručio je Pupovac.

Autor: Nenad Jovanović

Izvor: Novosti https://www.portalnovosti.com/pupovac-porazno-je-da-cirilica-nema-pravo-gradjanstva-u-hrvatskoj