Етичко повјеренство одбацило пријаву новинара Вечерњег листа против СДСС-а

Како Новости сазнају, Етичко повјеренство за изборе за Еуропски парламент одбацило је пријаву новинара Вечерњег листа Маринка Јурасића због кориштења алкохола у кампањи СДСС-а. Јурасић је у пријави цитирао један од статуса са страначке Фацебоок странице: ‘малу бочицу ракије, нашег националног пића (…) наиме, ми се за права мањина боримо жестоко’. Новинар Вечерњег такву поруку схватио је као рекламирање алкохолних пића, па је затраживши очитовање од Етичког повјеренства написао да је ‘промицање алкохолних пића забрањено, а особито би се политичари требали суздржавати од таквог понашања… Ипак је велика разлика између ‘опијања’ бирача слатким обећањима, и потицања стварног опијања у кампањи, премда оно прво може бити далеко штетније’. Наводе да Јурасић закључује ‘да је кориштење алкохола у изборној кампањи под кринком изборне досјетке једино могуће подвести под неодговорно понашање које није у складу с темељним вриједностима Кодекса’.

СДСС је на захтјев Повјеренства одговорио да њихова кампања ‘није усмјерена на промовирање алкохола ни било којег њезиног произвођача (…) све је урађено због тога да би се садржај бочице трансформирао у недослован садржај поруке ‘Жестоко за права мањина’. Према томе, наша порука није ‘пијте жестоко’, већ ‘жестоко ћемо се борити за права мањина’.

Након увида у пријаву, Етичко повјеренство закључило је да СДСС није повриједио Изборни етички кодекс и да дијељење новинарима мањег броја бочица ракије (без ознаке произвођача односно робне марке) треба схватити као изборну досјетку и метафоричку фигуру која не излази из оквира слободе допуштеног изражавања.

Цијелу вијест прочитајте овдје https://www.portalnovosti.com/eticko-povjerenstvo-odbacilo-prijavu-novinara-vecernjeg-lista-protiv-sdss-a