Etičko povjerenstvo odbacilo prijavu novinara Večernjeg lista protiv SDSS-a

Kako Novosti saznaju, Etičko povjerenstvo za izbore za Europski parlament odbacilo je prijavu novinara Večernjeg lista Marinka Jurasića zbog korištenja alkohola u kampanji SDSS-a. Jurasić je u prijavi citirao jedan od statusa sa stranačke Facebook stranice: ‘malu bočicu rakije, našeg nacionalnog pića (…) naime, mi se za prava manjina borimo žestoko’. Novinar Večernjeg takvu poruku shvatio je kao reklamiranje alkoholnih pića, pa je zatraživši očitovanje od Etičkog povjerenstva napisao da je ‘promicanje alkoholnih pića zabranjeno, a osobito bi se političari trebali suzdržavati od takvog ponašanja… Ipak je velika razlika između ‘opijanja’ birača slatkim obećanjima, i poticanja stvarnog opijanja u kampanji, premda ono prvo može biti daleko štetnije’. Navode da Jurasić zaključuje ‘da je korištenje alkohola u izbornoj kampanji pod krinkom izborne dosjetke jedino moguće podvesti pod neodgovorno ponašanje koje nije u skladu s temeljnim vrijednostima Kodeksa’.

SDSS je na zahtjev Povjerenstva odgovorio da njihova kampanja ‘nije usmjerena na promoviranje alkohola ni bilo kojeg njezinog proizvođača (…) sve je urađeno zbog toga da bi se sadržaj bočice transformirao u nedoslovan sadržaj poruke ‘Žestoko za prava manjina’. Prema tome, naša poruka nije ‘pijte žestoko’, već ‘žestoko ćemo se boriti za prava manjina’.

Nakon uvida u prijavu, Etičko povjerenstvo zaključilo je da SDSS nije povrijedio Izborni etički kodeks i da dijeljenje novinarima manjeg broja bočica rakije (bez oznake proizvođača odnosno robne marke) treba shvatiti kao izbornu dosjetku i metaforičku figuru koja ne izlazi iz okvira slobode dopuštenog izražavanja.

Cijelu vijest pročitajte ovdje https://www.portalnovosti.com/eticko-povjerenstvo-odbacilo-prijavu-novinara-vecernjeg-lista-protiv-sdss-a