ДЕЈАН ЈОВИЋ

Дејан Јовић (1968.) рођен је у Самобору. Редовни је професор политологије на Факултету политичких знаности у Загребу и гостујући професор Факултета политичких наука у Београду. Нестраначка је особа на листи СДСС-а на изборима за чланове Еуропског парламента.

Професор Јовић је и главни и одговорни уредник политолошког часописа Политичка мисао (од 2013), те главни уредник и оснивач Трагова, часописа за српске и хрватске теме. Дипломирао је у Загребу, магистрирао у Љубљани и Манчестеру, а докторирао у Лондону 1999. године. Пост-докторски студиј обавио је на Европском универзитетском институту у Фиренци (2000.), а потом је радио као доцент на Свеучилишту Стирлинг у Шкотској (2000. до 2010). Био је оснивач и директор Центра за истраживање европског сусједства на том Универзитету. Од 2009. је био изванредни, а од 2014. је редовни професор на Факултету политичких знаности у Загребу. Био је главни аналитичар у уреду Предсједника Републике од 2010. до 2014. године. Претходно је био посебни савјетник министра вањских послова Републике Хрватске од 2004. до 2006. године. Аутор је двије књиге („Југославија: држава која је одумрла“, и „Рат и мит: политика идентитета у сувременој Хрватској“) и уредник више зборника и чланака из подручја међународне политике. Био је водитељ Одсјека за међународну политику на загребачком Факултету политичких знаности у два мандата (2012 – 2016) и предсједник Управног вијећа Института за развој и међународне односе у Загребу. Представљао је Хрватску и ЕУ у савјету фондације Anna Lindh од 2012 – 2015.

Дејан Јовић жели Еуропу која поштује мањине и у којој се чује наш глас, као и брзо проширење на све земље Западног Балкана. Доста нам је аматерокрације, стања у којем одлуке доносе они који ништа не читају а “све знају”. Европска Хрватска у још европскијој Европи, поручује.