Ми хоћемо Европу мира, слободе, једнакости и равноправности. Хоћемо прогресивну Европу.

Европа треба промјене, али не оне које нуде популисти, националисти и вјерски конзервативци. Они неће очувати мир, јер мир се не чува жицом на границама. Они неће зауставити неравноправност јер лако налазе заједнички језик с богатима и моћнима. Они не заговарају Европу напретка већ назатка.

А ми знамо што нам је политика назатка донијела у 20. стољећу – ратове, страдања, расељавања, страшне друштвене и економске губитке. Ми хоћемо Европу мира, слободе, једнакости и равноправности. Хоћемо прогресивну Европу.

Хрватска треба промјене. Промјене на горе нуде јој популисти, националисти и политички клерикалци. Њихов циљ је да ограниче слободу мишљења и говорења, да докину равноправност између жена и мушкараца, да продубе нетолеранцију, да завладају одгојем и образовањем.

Ми желимо промјене на боље. Желимо Хрватску која неће бити сведена на Марков трг и Каптол, на трговачке ланце у којима купујемо оно што нисмо произвели. Против смо новог једноумља и мржње. Хоћемо Хрватску будућности, а не прошлости.

Ми требамо промјене. Оваква Европа и оваква Хрватска представљају разлог за страхове. Прије само 5 – 6 година то је било обрнуто. Самостална демократска српска странка била је уједињена са другим странкама у борби за европску Хрватску. И Хрватска и Европа су заборавиле на то. Заборавиле су на своје неиспуњене, а преузете обавезе према мањинама. Подсјетите их на то својим гласом за листу СДСС-а. Претворимо наше гласове у јединствен глас у Европском парламенту. Нека се чује и тамо гдје га досад није било!

ПРОГРАМ

Програмске тезе Самосталне демократске српске странке за Еуропу иду у четири прожета смјера, а оне обухваћају:

Проширење Уније као дужност лијево-либералних снага да се супротставе ширењу мржње и политици стигматизације.

СДСС жели Антифашистичку Европу; без антифашизма као почетка и краја политичког дјеловања није могуће борити се за људска права, укључујући права мањина, у Хрватској и Европи.

Мањинама је много теже остваривати своја људска права, стога желимо Еуропу мањина.

Теза Први Србин у Бриселу може значити нову снагу која укључује теренско и преговарачко искуство, али која истовремено не произилази из концепта националне државе, већ из критике тог концепта.

 

ВИШЕ >